Corona update (14 december 20.30)

14 december – en dan is daar het moment waarop niemand zat te wachten. De algemene lockdown gaat vanavond om 12 uur in. Wat betekent dit voor de sport en met name voor ons? In eerste instantie moesten we even snel schakelen zodat iedereen op tijd op de hoogte is gesteld, dus dat niet iedereen tevreden zal zijn, zullen we ook zeker begrijpen. Om het een en ander goed duidelijk te maken, gaan we onderscheid maken tussen jeugd en volwassenen en tussen technisch en loop. ( vaak zullen deze parallel lopen)

Allereerst de jeugd, voor de jeugd tot 18 jaar gelden geen beperkingen, zij kunnen hun trainingen blijven volgen. Deze trainingen zullen daarom ook eerst doorgaan. Voor de junioren/mila loopgroep is er in overleg met de trainer in de kerstvakantie geen training. Technische trainingen gaan wel door. Wel zal om duidelijke redenen 24 december en 31 december geen training gegeven worden.

Dan de 18+’ers. In overleg met de trainerscoördinatoren is het volgende besloten. De looptrainingen worden per direct en tenminste tot 5 januari stilgelegd. In de tussentijd zullen wij ons beraden op wat er vanaf 5 januari mogelijk is, in samenspraak met de trainers. Er is om tweede redenen gekozen voor het stopzetten van de trainingen. Enerzijds vanwege de korte tijd om de afschaling in orde te krijgen. Anderzijds vanwege het feit dat het vanaf volgende week kerstvakantie is.

De 18+ technische atleten kunnen blijven trainen ( betreft een zeer select groepje) zij moeten trainen in duo’s en mogen gedurende de trainingen niet met andere atleten in contact komen en moeten ten alle tijden 1,5 van elkaar afstand houden.

4 november – de afgelopen weken zijn veel trainingen afgelast. Op de achtergrond hebben we gekeken naar hoe er alsnog getraind kan worden. Om te kijken of de plannen of toepasbaar zijn hebben we de afgelopen 2 weken een paar atleten de kans gegeven om te trainen en zodoende te kijken of deze maatregelen toepasbaar zijn. Doordat we ook redelijk vroeg de nieuwste maatregelen wisten hebben we ook die kunnen toepassen op deze testtrainingen. Klik op lees verder om de regels voor de komende periode te lezen.

Concreet betekent dit het volgende: de komende twee weken kunnen atleten ouder dan 18 jaar enkel in koppeltjes trainen. De duo’s moeten gedurende de training op ieder moment 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarnaast mag een duo gedurende zij op de accommodatie aanwezig zijn ook niet mengen met een andere groep of duo, of te dicht op een andere duo lopen. De hele training moet zichtbaar zijn wie de duo’s zijn. Enkel een trainer kan in contact komen met een duo om aanwijzingen te geven. We zijn ons er van bewust dat het een stukje gezelligheid weghaalt, maar anderzijds kunnen we zo wel weer trainingen aanbieden.

Zodra de maatregelen versoepeld worden en er met meer personen getraind mag worden, kunnen de duo’s worden vervangen door groepjes van 4.

Voor Technisch betekend dit concreet dat ieder duo straks een onderdeel kiest en er geen andere atleten bij kunnen aansluiten. Atleten onder de 18 krijgen van de trainer een onderdeel toegewezen. Zodra de groepsgrote wijzigt, komt ook voor hen de keuze voor onderdelen terug.

Voor de loopgroepen betekent het dat de baan in tweeën word gedeeld. Een trainingsgroep ( met verschillende duo’s) traint in baan 1 tot en met 4. ( ze lopen als duo in baan 1 en 3) de andere groep traint in baan 5 tm 8 ( lopen in baan 5 en 7) Inhalen is even niet mogelijk zolang er in duo’s word getraind. Dat betekend ook dat iedereen in een trainingsgroep exact het zelfde programma volgt.

Je kan 5 minuten voordat de training begint te accommodatie betreden. Ben je eerder aanwezig en wil je vast inlopen, dan kan je een rondje op het sportpark lopen.

Daarnaast zijn er andere beperkingen qua trainingen. Niet iedere trainer voelt zich fijn om in deze periode training te geven. Dat respecteren wij uiteraard. Hierdoor zullen er voor sommige groepen naar andere oplossingen gekeken moeten worden.Het kan zijn dat je tijdelijk bij een andere groep kan aansluiten. Echter moeten we er voor zorgen dat de groepen ook niet te groot zijn het kan dan ook betekenen dat je eventueel op een andere avond kan trainen. Overleg dit van te voren even met de trainer waar je bij aan wil/kan sluiten. Daarnaast is het zo dat er op de dinsdag met een roulatieschema word gewerkt. Hierdoor kan je op de dinsdag 1x per 2 weken trainen. (5 november zijn er overigens nog geen trainingen. dit gaat volgende week pas in)

De volgende looptrainers gaan training geven:
Jan ten Cate
Gerrit Voortman
Anja Bennink
Steven de Haan
Rita Mastebroek ( ipv Klaas Nienhuis)
Derk Kuipers

Het is ook de bedoeling dat de G-Groepen weer opgepakt kunnen worden. Hoe dit ingevuld kan worden, moeten we nog specifiek afstemmen met de betreffende trainers.

aanvullend op dit alles zijn de kleedkamers op dit moment gesloten. De toiletten zijn nog wel open, maar voor 1 persoon. Het vlaggensysteem blijft daarom bestaan.

Het volgende is misschien overbodig om te zeggen, maar we kunnen dit alleen uitvoeren als iedereen zich de regels volgt. Wanneer blijkt dat de regels (bewust) overtreden worden kan er besloten worden een duo of groep tijdelijk toegang tot de baan te ontzeggen. Mochten deze regels in zijn algemeen niet werkbaar zijn, kan het ook betekenen dat alle trainingen geschrapt worden.

14 oktober – naar aanleiding van de persconferentie en de nieuwe maatregelen die daarin aangekondigd zijn, heeft het bestuur besloten om alle trainingen voor atleten ouder dan 18 jaar te stoppen. De trainingen van de jeugd atleten ( loop en technisch) tot 18 jaar gaan vooralsnog wel gewoon door.

Deze maatregel gaat ook per direct in en dat betekent dat de training van 14 oktober komt te vervallen. We zullen de trainingen weer oppakken, zodra de maatregelen versoepeld worden.

Daarnaast kan door deze nieuwe maatregelen ook de tweede Van Eekstrackmeeting niet doorgaan op 23 oktober. Het doel is om deze te verplaatsen, hier moet echter nog verder over overlegd worden. Nieuws over deze wedstrijd volgt daarom ook zo snel mogelijk.

Verder gelden de eerdere maatregelen nog steeds, dat betekend dat de jeugd bij het betreden van de baan zijn of haar handen ontsmet en ouders zijn helaas nog steeds niet welkom om naar de training te kijken.

13 oktober – wederom het het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd die de sport raken. Wat deze maatregelen voor ons als club precies betekenen zullen we morgen uitzoeken, daarna zullen wij u zo snel mogelijk op de hoogte brengen over de besluiten die wij zullen nemen. Blijf daarom morgen de site in de gaten houden.

28 september – vandaag heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd die morgen dinsdag 29 september vanaf 18.00 van kracht gaan. Vooralsnog lijken de maatregelen voor de sport mee te vallen. Volgens de informatiesite van de rijksoverheid hoeven we tijdens de training geen rekening te houden met de 1,5 meter en de maximale groepsgrootte van 40 personen.

Geldt de maximale samenkomst van personen ook voor de sport?
Nee. Sportbeoefening is uitgezonderd van de maximale samenkomst van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Na afloop van de sportbeoefening geldt dit wel. Dus het is de bedoeling dat je na afloop van de wedstrijd de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.’

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Wel is het per direct verboden om de komende drie weken tijdens trainingen en wedstrijden langs de kant te zitten.

Mogen ouders naar sportwedstrijden van kinderen komen kijken?
Nee. Dat mag vanaf 29 september niet meer. Het doel is om de sportbeoefening zoveel mogelijk door te laten gaan, zonder grote groepen mensen bij elkaar te brengen. Daarom zijn toeschouwers niet meer toegestaan. Dat geldt ook voor ouders die naar hun sportende kind willen kijken.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Daarnaast is het belangrijk dat de hygiëneregels (weer beter) gevolgd worden. Dat betekend dus bij binnenkomst handen wassen en niet spugen op en rond de baan!

Waarschijnlijk zal er in de loop van de week wel het een en ander voor qua trainingen veranderen. Denk hierbij aan aanvangstijden etc. Blijf daarom de komende dagen en weken de site in de gaten houden

2 juli – Sinds 1 juli zijn de maatregelen weer wat versoepeld en dat is goed nieuws voor ons als sporters. Een heleboel maatregelen komen nu namelijk te vervallen. Zo is het sinds 1 juli mogelijk om tijdens sporten, kortstondig, de 1,5 meter los te laten. Inhalen kan zodoende gewoon weer in baan 2. Toezichthouders zijn ook niet meer nodig. Dus hier hoeven we geen extra vrijwilligers voor in te zetten. De kleedkamers zullen als het goed is volgende week wel weer beschikbaar worden, maar daar staat tegenover dat in de kleedkamer wel 1,5 meter gehanteerd dient te worden.Verder blijven de hygiëneregels gelden, dus we verzoeken nog steeds om voor training handen te ontsmetten.

Echter hebben we straks wel te maken met de vakantietrainingen, dus we zijn nog niet helemaal bij het oude.

15 juni – Er komen steeds meer versoepelingen aan, dat betekent ook dat er door ons bij iedere versoepeling gekeken word of wij deze kunnen toepassen op de trainingen. Vanaf deze week zijn er daarom weer een paar wijzigingen toegepast. Iedereen heeft als het goed is de nieuwe versie van het coronaprotocol ontvangen ( zo niet stuur dan even een mail naar info@hac63.nl), maar de belangrijkste wijzigingen in het protocol zijn de volgende:

Vanaf deze week kunnen de technische atleten weer twee keer per week trainen, de vaste trainingsavonden voor deze groepen zijn nu dus komen te vervallen en atleten kunnen op beide dagen hun training volgen. De jeugd loopgroepen blijven op dit moment wel één keer per week trainen.

Voor groepen tot 18 jaar is er geen toezichthouder meer nodig omdat binnen deze groepen de 1,5 meter niet meer noodzakelijk is. In gemengde groepen (jonger dan 18 en 18+) is er nog wel een toezichthouder aanwezig.

25 mei – Het is even een tijdje stil geweest rondom de updates. Maar we hebben in de tussentijd niet stil gezeten. Er zal vanmiddag een mail rond gestuurd worden met het aangepaste trainingsplan. Maar een aantal punten zullen we alvast gaan uitlichten.

Baanverdeling:
Lopers:
Warming up vind plaats op het kunstgras
rondes/tempo’s in baan 1
inhalen gebeurd in baan 3
Uitlopen/dribbelen kan in baan 5
Baan 2,4 en 6 blijven ongebruikt!
Technisch:
Baan 7, 8 en 9 zijn voor de technische atleten. Ook hier geld dat er steeds 1 baan vrij moet zijn.
Het kwadrant, indien beschikbaar, is voor de technische atleten.

Aangepaste trainingstijden/dagen
De loopgroepen van Jan en Gerrit en de groepen van Anja en Sake trainen om de week.
De eerste week ( of te wel morgen) mogen de groepen van Anja en Sake trainen. Volgende week zijn de groepen van Jan en Gerrit aan de beurt.

De loopgroep van Steven gaat tijdelijk naar de woensdagavond van 18.00 tot 19.30
De loopgroep van Klaas verhuist ook tijdelijk naar de woensdagavond maar dan van 19.30 tot 21.00
De loopgroep van Derk heeft een aangepaste starttijd, zij starten van 19.30 en gaan door tot 21.00
De loopgroep van Hans start op donderdag om 19.15 tot 20.45

Daarnaast verwelkomen we vanaf dinsdag ook weer de VB-atleten. Zij trainen van 18.00 tot 19.00

Hygiëne
Hygiëne is zeker nu een belangrijk punt van aandacht. Op de al bestaande regels word nu extra gecontroleerd. Dat betekend niet spugen of de neus legen op de baan. Zorg ervoor dat je ook je handen wast. Ook als je geen materialen gebruikt, kan je gaan leunen tegen de boarding.

Toiletten:
De toiletten gaan open, echter kan er slechts 1 man en 1 vrouw tegelijkertijd naar het toilet. Advies blijft nog steeds om voor en na training te toiletteren.

Kleedkamers:
kleedkamers blijven gesloten. Het is in dit geval ook niet toegestaan om in onze berging om te kleden. Je komt en gaat dus in de zelfde kleren als waarin je traint. Tassen kunnen ook niet in de berging worden gelegd. Kom zodoende met zo min mogelijk spullen deze kant op en neem ook zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee naar de baan.

7 mei – We mogen weer!! goed nieuws, echter voor dat we allemaal massaal naar de baan rijden, fietsen en natuurlijk lopen zijn er nog een paar zaken die we eerst goed geregeld moeten hebben. Voor de jeugd tot 18 jaar hebben we deze regels ondertussen uitgewerkt en ouders krijgen hier eerdaags informatie over.

Terugkomend op het bericht van gisteren, vanaf 11 mei mogen we dus weer buiten sporten. Echter zijn er een aantal voorwaarden waar aan voldaan dient te worden en daarbij moeten we ook kijken wat de lokale overheid daar over zegt. In dit geval betekent dat we daarom voor de 18+’ers nog geen trainingen organiseren! Wanneer en hoe we dit wel kunnen organiseren zullen wij als bestuur zo snel mogelijk met u delen.

29 april – langzaam zien we om ons heen dat sporten voor jeugd op gang komt. Wij als HAC’63 zijn nog niet zo ver. Ons streven is om op 11 mei te starten met de trainingen. We hanteren deze datum met een specifieke reden. Om training te kunnen geven moeten wij namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zodat wanneer de gemeente inspecteert wij ook training kunnen blijven geven.

Denk hierbij aan genoeg schoonmaakmiddelen om na training de materialen te desinfecteren. In verband met de 1,5 meter die ook voor atleten ouder dan 12 geldt, moeten we toezichthouders gaan aanstellen die deze 1,5 meter in de gaten houden. En zo zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden voordat wij ook daadwerkelijk volgens de richtlijnen kunnen voldoen.

Zoals het er nu uitziet kunnen wij al wel het volgende melden. Het Activum lijkt gesloten te blijven. Dat betekent specifiek dat we geen gebruik kunnen maken van de kleedkamers én toiletten. Zorg er dus voor dat uw zoon of dochter al voor de training naar het toilet is geweest.

We willen gaan werken met een intekenlijst. Hierop geeft u van te voren aan of uw zoon of dochter komt trainen. Zo kunnen wij monitoren hoeveel atleten er zullen komen. Zodoende kunnen we ook bepalen hoeveel toezichthouders we op een avond nodig hebben. Hier is namelijk door de Drentse gemeentes een norm aan gesteld.

Trainingstijden kunnen straks iets afwijken. Om te voorkomen dat we straks iedereen tegelijkertijd op de baan krijgen, kan de start en eindtijd af gaan wijken van wat u van ons gewenst bent.

Helaas bent u als ouder op dit moment niet welkom op de baan. Dat betekent in dit geval dat u uw kind kunt afzetten en dan of uw auto kunt blijven wachten. Of bij eindtijd uw kind weer kunt komen ophalen. Hoe dit er precies uitgaat zien. Word ook binnenkort bekend gemaakt.

Op dit moment zijn we druk bezig om aan alle voorwaarden te gaan voldoen en hopen u zo snel mogelijk het volledige plan te kunnen presenteren.

21 april – de overheid heeft vandaag bekend gemaakt dat vanaf 28 april het weer mogelijk is voor kinderen tot 12 jaar te sporten en de jeugd tot 18 jaar kan sporten mits de 1,5 meter in stand word gehouden. Dat betekend dat we langzaam uit kunnen gaan kijken naar de eerste trainingen. Echter, is er op dit moment nog niets zeker! Allereerst moet de gemeente ook toestemming geven. Vervolgens moeten we ook met de trainers kijken of zij training kunnen geven en hoe de training vervolgens word ingericht.

Op dit moment zijn we daarom in gesprek met de gemeente en de trainerscoördinatoren om het een en ander in te richten. Zodra daar nieuws over is. Zullen wij dat ook delen.

Daarnaast heeft de overheid bekend gemaakt dat alle evenementen tot 1 september verboden zijn. Dat houd in dit geval in dat de 10venenloop niet (op de geplande datum) kan doorgaan.

24 maart – de organisatie commissie van de Avondvierdaagse heeft besloten dat dit jaar de avondvierdaagse van Hoogeveen niet door kan gaan. De atletiekunie heeft vandaag bekend gemaakt dat de competities zijn afgelast daarnaast zijn ook de NK’s tot 1 juli afgelast.

23 maart – De overheid heeft bekend gemaakt dat alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn. Dit betekend dat we als vereniging tot 1 juni gesloten blijven. Aansluitend heeft dit ook gevolgen voor een aantal evenementen. De Van Eeks Trackmeeting en de Runnersworld Hoogeveen Uursestafette kunnen niet doorgaan, daarnaast zou HAC’63 op 9 gastheer zijn van de C/D competitie. Deze wedstrijden zullen niet (op de huidige data) door kunnen gaan.

15 maart – Het bestuur heeft vanavond het lastige besluit genomen om de Primera de Haan 4 Mijl Run, die gepland stond op 7 april, af te lasten. Wij als bestuur verwachten dat de sluiting van de accommodatie ook na 6 april van kracht zal zijn. Ook gezien de huidige waarschuwingen en ontwikkelingen vinden wij het niet verantwoord om eventueel daags na de mogelijke opening meteen met zo’n grote groep een activiteit aan te gaan.

15 maart – Na de persconferentie van de overheid is duidelijk geworden dat de vereniging ten minste tot 6 april gesloten blijft.

13 maart – Beste leden,
Vanavond(13 maart) heeft het bestuur samengezeten en hebben gezamelijk besloten om de dringende adviezen van Atletiekunie, NOC-NSF, RIVM en Gemeente Hoogeveen per direct navolging te geven.

Concreet houdt dit het volgende in:

  1. Tot en met 31 maart worden alle trainingen afgelast. Dit geldt voor alle disciplines en alle groepen.
  2. Daarnaast zijn alle activiteiten waar HAC’63 bij betrokken is, ook afgelast. Dat zijn vergaderingen, clinics, wedstrijden en overige samenkomsten.
  3. Zowel de atletiekbaan als Activum zijn gesloten.
  4. De PrimeraRun gaat tot nader bericht voorlopig door. 
  5. De Algemene Ledenvergadering zal op een nader te bepalen datum worden gehouden.

De komende periode zullen wij nauwlettend de berichtgeving blijven volgen en, waar nodig, aanvullende maatregelen treffen en/of verlengen.Wij raden aan om onze site in de gaten te houden om de actualiteiten rondom HAC’63 tijdens deze periode te kunnen volgen.

Mocht er behoefte zijn om zelfstandig te trainen, neem dan contact op met jouw trainer. Hij/zij kan een aantal oefeningen doorgeven om toch zo fit mogelijk te blijven. 

Wij realiseren ons dat deze maatregelen een behoorlijke impact heeft op voorbereidingen op komende wedstrijden, maar nemen onze verantwoordelijkheid. Blijf scherp op symptomen en hygiene, zoals wordt aangeraden. Komende periode zal meer duidelijkheid geven over ontwikkeling van Corona in Nederland.

Voor vragen kunt u mailen naar: coronavragen@hac63.nl

Informatie over Corona:
https://www.atletiekunie.nl/nieuws/update-coronavirus-en-activiteiten-atletiekuniehttps://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Veel succes en mag het virus jou en je directe omgeving bespaard blijven.
Met sportieve groet,
namens het bestuur

12 maart – in verband met de corona berichtgeving is besloten alle trainingen van vanavond ( 12 maart) af te lasten. Eventuele andere maatregelen zullen volgen.