Apeldoorn – Tijdens het NK Indoor voor Masters in Apeldoorn heeft HAC’63 op vrijdagavond twee podiumplaatsen weten te bemachtigen. Harm-Jan Martens  wist de 3000 meter voor mannen 35+ te winnen en Lamko Hulzebos liep naar de derde plaats op dezelfde afstand maar dan in de categorie 50+. De deelname van Harm-Jan was nog wel even spannend, want in aanloop naar het NK kreeg de Hoogevener te maken met een hevige verkoudheid.

Op de 3000 meter moesten verschillende leeftijdscategorieën gelijktijdig starten, wat ervoor zorgde dat er twee startrijen waren.  Op basis van loting is bepaald wie in welke rij moest starten, hierbij werd geen onderscheid gemaakt in snellere en minder snelle atleten. Voor Rob van der Graaf was deze loting gunstig, hij mocht vooraan plaatsnemen. Harm-Jan en Lamko hadden minder geluk en moesten dus achteraan starten. Bij de start moesten beide heren uit het Budget-bestratingsteam dus meteen een aantal langzamere atleten zien in te halen om zodoende aansluiting te vinden bij de kopgroep.

Harm-Jan liep zich eigenlijk meteen vast. Hij werd ingesloten door minder snelle atleten en zag zodoende de kopgroep uit zicht verdwijnen. Pas na twee en een halve ronde wist de Hoogeveense atleet de aansluiting bij de twee koplopers weer te vinden, maar dit heeft hem wel energie gekost.  Dit in combinatie met zijn verkoudheid zorgde ervoor dat hij naar een aantal ronden de aansluiting ook weer verloor. Hij kon vervolgens nog meelopen met de top van de categorie 45+, maar zag hierdoor zijn medaille in gevaar komen.

Wel kampioen, geen medaille.

In de categorie 35+ wist Harm-jan uiteindelijk wel het kampioenschap op zijn naam te schrijven. Maar hij keert desondanks toch zonder medaille huiswaarts. Martens’ tijd van 9:28,73 voldeed namelijk niet aan de medaillelimiet van 9:11. Het is daarom ook voor Harm-Jan moeilijk om echt blij te zijn met zijn prestatie. ‘’Natuurlijk had ik sneller moeten lopen,’’ gaf Harm-Jan vlak na de race aan, ‘’maar Kun je het je voorstellen dat Sifan Hassan een tactische 1500 meter loopt op een EK  en geen medaille krijgt?’’

Medaille voor Hulzebos

Lamko Hulzebos met zijn Bronzen medaille Foto: Gerrit Voortman

Lamko Hulzebos ontving wel een medaille voor zijn derde plek. Ook hij moest in de achterste startrij startten. Maar hij ging met een iets andere tactiek van start. Hij liet iets meer ruimte open waardoor hij makkelijker een gaatje kon vinden. Zodoende wist de Zuidwoldiger atleet een betere uitganspositie te bemachtigen dan Martens. Hij wist van te voren dat het meestrijden om de eerste twee plaatsen lastig zou worden en richtte zich voornamelijk op de derde plaats. De strijd om het brons was een spannende strijd. Maar uiteindelijk wist Lamko aan het langste eind te trekken. Zijn tijd van 9:46,56 was wel voldoende voor de medaillelimiet. Lamko is tevreden over zijn prestatie.’’ realistisch zijn is ook belangrijk. Ik wist dat het moeilijk zou worden om voor het kampioenschap te lopen, daarom ben ik ook blij om deze medaille aan mijn verzameling te mogen toevoegen.’’

Voor Rob van der Graaf was de 3000 meter niet helemaal geslaagd. Ondanks zijn goede startpositie wist Rob niet helemaal te profiteren. Hij finishte uiteindelijk in een tijd van 10:16,95. Wat hem, als hij op een podiumplaats was geëindigd, wel een medaille had opgeleverd. Ondanks dat Rob geen persoonlijk record liep, had hij wel een goed gevoel over zijn race. Hij ziet daarom de 800 en 1500 meter, die hij later dit weekend zal lopen, met vertrouwen tegemoet.