Maak kennis met HAC’63

Hé sportieveling, welkom op de website van de Hoogeveense Atletiek Club. Graag willen we je een beetje bekend maken met onze prachtige vereniging. Wat voor soorten atletiek je bij ons kan beoefenen, wat is het verschil in de trainingsgroepen is en wie onze trainers zijn. Wij hopen dat je hier een idee krijgt wat je kan verwachten en de sportieve stap zet naar meetrainen. Want je kan nog zo veel lezen, bij HAC’63 moet je sfeer proeven. Wees welkom op een van onze trainingen en meld je bij de onze trainers zodat deze je wegwijs kunnen maken!

We streven er naar om iedereen een plek binnen onze vereniging te bieden. En via deze pagina willen wij u graag meer inzicht geven in wat wij te bieden hebben.

Pupillen(6-12 jaar):

De pupillen maken kennis met alle onderdelen van Atletiek. Dat wil zeggen dat ze sprinten, springen, werpen en lopen waardoor de trainingen dus heel divers zijn.

Mini pupillen en C-pupillen:

Deze twee categorieën worden over het algemeen tot één groep gerekend. In het jaar dat je 8 wordt wordt je een C pupil. Dus iedereen jonger dan 8 is automatisch een mini pupil.
De nadruk op deze groepen ligt niet op presteren, maar op plezier krijgen in atletiek. Daarom worden veel onderdelen in spelvorm aangeboden. Toch krijgen de kinderen ook af en toe training op de ”wedstrijdmanier” zodat ze ook aan wedstrijden mee kunnen doen.

B-pupillen:

In het jaar dat je 9 wordt stijg je weer een categorie. Ook bij B pupillen is het van belang alle onderdelen op een speelse manier te brengen. In deze trainingen zullen dan ook veel spelletjes gedaan worden en deeloefeningen worden in spelvorm gebracht. De wedstrijdonderdelen worden regelmatig getraind op de “wedstrijdmanier”.

A-pupillen:

Weer een jaartje later kom je in de categorie A-pupillen. In tegenstelling tot de C en B pupillen blijf je twee jaar een A-pupil. Het accent binnen trainingen verschuift langzaam van spelenderwijs naar gericht oefenen van onderdelen. Nog steeds zullen veel onderdelen spelenderwijs aangeleerd worden. Bij alle onderdelenkan begonnen worden met het aanleren van de technieken. Dit dient in kleine duidelijke stappen te gebeuren. Bovendien kunnen de onderdelen op regelmatige basis getraind worden in “wedstrijdvorm”.

 

In het tweede jaar van de A-pupillen maak je kennis met drie nieuwe onderdelen: speerwerpen, discuswerpen en hordelopen. Uw zoon of dochter is van harte welkom om eens kijkje te nemen bij onze trainingen.

Junioren(12-20 jaar):

Net als de pupillen zijn de junioren opgedeeld in vier categorieën, namelijk; A-, B-, C- en D junioren. Er is nog steeds de mogelijkheid om alle onderdelen van atletiek te trainen maar er komt ook meer ruimte om je te specialiseren in een onderdeel. Vanaf de D junioren is het daarom mogelijk om je te gaan focussen op bijvoorbeeld het hardlopen.

D-junioren:

In het jaar dat je 12 wordt kom je in de eerste junioren groep. Net als bij de pupillen A ben je twee jaar een D-junior. Bij de D Junioren komt het accent te liggen op het verbeteren en aanleren van de techniek. Er wordt in de trainingen veel meer onderdeel specifiek getraind al zal er regelmatig nog wel eens een speelse noot te vinden zijn.

D-Junioren loopgroep:

In deze leeftijd zijn kinderen zeer gevoelig voor het aanleren van moeilijkere vormen van bewegen, daarom zullen trainingen zich meer richten op atletiek specifieke vaardigheden. Al blijven de trainingen een veelzijdig karakter houden, waarbij de nadruk ligt op de verdere ontwikkeling van motorische vermogens. Maar een belangrijk onderdeel van de trainingen is toch plezier krijgen en houden in het lopen. 

C-junioren:

De overgang van D Junioren naar C Junioren is binnen onze vereniging een belangrijke stap.Vanaf C Junioren wordt veel meer een beroep gedaan op zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel van de atleten. In deze leeftijdscategorie is er steeds meer mogelijkheid voor specialisatie. Het accent van de trainingen ligt op het aanleren en verbeteren van de techniek. De speelse noot verdwijnt geleidelijk aan uit de trainingen. Verder wordt er veel gewerkt aan de basis vereisten voor de atletiek, namelijk kracht,conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie.

C-junioren loopgroep:

Plezier is nog steeds een belangrijk onderdeel van de sport maar enkele atleten gaan nu heel bewust kiezen voor de prestatieve kant en ontlenen daar hun plezier aan. Zij stromen door naar het trainen voor hoog niveau en trainen voor de winst. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het omgaan met verlies. Maar dat betekend ook dat er meer specialisatie op een bepaalde afstand komt kijken. 

 

A- en B-junioren:

Bij de A-, B-junioren zijn de trainingen bedoeld voor het perfectioneren van de technieken en het verbeteren van de basis pijlers, kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie.

A- en B-junioren loopgroep:
Er wordt meer wedstrijdgericht getraind volgens een periodisering. Tevens zullen atleten leren wat het betekent om op niveau te presteren.

Als het je leuk lijkt om een keer mee te trainen dan ben je natuurlijk van harte welkom. Het is trouwens ook mogelijk om lopen en technisch atletiek te combineren. Het kiezen van een specialisatie betekend niet dat je niet kan switchen of meerdere onderdelen kan gaan trainen.

Senioren en Masters(20 jaar en ouder):

Bij de senioren en masters zijn de trainingen bedoeld voor het perfectioneren van de technieken en het verbeteren van de basis pijlers, kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie.

C-Groep

Als loper zijn er verschillende groepen. Je snelheid en je eigen ambitie bepalen in welke groep jij het beste thuis gaat zijn. Als recreatieloper die voor een goede conditie en gezellige trainingen naar de atletiekbaan komt ben je het best op je plek in de C-groep. Onderleiding van Anja Bennink of Sake Pol bouw je aan je looptechniek, conditie en plezier in de loopsport.

 

 

B-Groep

Als het tempo van jou hoger mag liggen en je traint met een bepaald doel dan zou de B-groep maar zo eens wat voor jou kunnen zijn. Gezellige trainingen met loopscholing, warming-up en een serieuze kern. Met de halfjaarlijkse coopertest wordt je conditie bepaald en weet je welke rondetijden je moet lopen. Samen met je loopgroep train je voor meer snelheid.

A-Groep/Wedstrijdselectie

Onder leiding van Gerrit Voortman worden atleten begeleid die zich tot de regionale top mogen rekenen of het talent hiervoor hebben. Elke dinsdag trainen zij voor iedere seconde winst. In wedstrijden zijn zij vaak het gezicht van HAC’63.

 

Speciale vormen van Atletiek:
We proberen iedereen de mogelijkheid te bieden om bij HAC’63 te kunnen trainen. Daarom hebben we ook groepen waarin getraind kan worden door atleten die om wat voor reden dan ook niet in een reguliere groep mee kunnen trainen.

A-Atletiek:

A-Atletiek staat voor aangepast atletiek. Deze groep bestaat voornamelijk uit atleten met een verstandelijke- en/of, lichamelijke beperking. Zij krijgen training in de breedte van de sport. Dat betekend dat er veel verschillende onderdelen worden getraind.

A-Atletiek loopgroep:

Deze groep bestaat ook voornamelijk uit atleten met een verstandelijke- en/of, lichamelijke beperking. Maar in plaats van atletiek in de breedte te trainen, kiezen deze atleten ervoor om looptraining te krijgen. 

Visueel beperkt loopgroep:

Er is een loopgroep waarin visueel beperkte atleten kunnen trainen samen met een loopmaatje. Hierdoor kunnen zij het plezier van het lopen beleven.